Как един ХоРеКа бизнес може да спести от ненужни разходи?

Posted on 05.12.2022

Как един ХоРеКа бизнес може да спести от ненужни разходи?

Разумните начини, чрез които можем да намалим хранителните отпадъци.

Хранителните отпадъци са един от най-големите проблеми в днешно време. Те са част от целия спектър на хранителната промишленост: от фермите през дистрибуцията до търговците на дребно и потребителите. Най-голям дял от храните се “губят” още преди да достигнат до крайния потребител в резултат на различни проблеми, свързани с фазите на производство, съхранение, обработка и разпространение. 

Статистиката е стряскаща и показва ясна тенденция към задълбочаване на тревожните тенденции. Една трета от произведената храна се изхвърля неизядена, което задълбочава два от водещите проблеми в световен мащаб: глада и замърсяването на околната среда.

Какъв е приносът на хорека сектора към този процес?

→ 40% от хранителните отпадъци се генерират от ресторанти, хранителни магазини и различни компании за хранителни услуги. Факт е, че този процент е твърде висок, но какво може да се направи на практика? Как вие, като ресторантьор, можете да помогнете за намаляване на хранителните отпадъци? Предлагаме ви някои начини, чрез които можете да избегнете хранителните отпадъци във вашия ресторант и да спестите пари.

Разходите за храна обикновено съставляват по-голямата част от разходите за поддръжката на един бизнес от хорека сектора - особено в наши дни, когато цените на доставчиците непрекъснато нарастват. Въпреки че ресторантьорите разполагат с много методи и процедури за по-добър контрол на разходите за храна, те трябва да прилагат непрекъснат мониторинг на хранителните отпадъци, за да увеличат максимално рентабилността на своя бизнес.

Какво причинява хранителни отпадъци в ресторантите?

❗ Няколко различни фактора допринасят за генерирането на хранителни отпадъци в ресторантите. Четирите най-често срещани причини включват:

1. Разваляне

Храната може да стане негодна за консумация поради неправилна обработка, съхранение или опаковане. Често срещаните примери включват неправилно охлаждане на суровините и лоши методи за управление на инвентара в ресторанта.

2. Грешно изчислени порции

Неправилното или непоследователно кухненско обучение може да доведе до предлагане на по-големи порции от планираните. Колкото и да е приятно за някои клиенти да вземат остатъците от храна за вкъщи, вие рискувате да създадете повече отпадъци и да загубите ценен марж.

3. Разливане на храна

Разливането на храна е доста често срещано явление в ресторантите. Може да включва всичко - от сервитьор, който изпуска поднос с храна, докато минава през трапезарията до готвач, който случайно събаря дъската си за рязане. Тези грешки, колкото и малки да са, могат да доведат до големи парични загуби.

4. Сгрешени поръчки

Сгрешените поръчки обикновено се връщат обратно в кухнята и се изхвърлят. Независимо каква е причината - грешка на сервитьора, взел поръчката, рекламация от страна на клиента или нещо друго, връщането на поръчката струва два пъти повече на вашата кухня.

Как да намалим хранителните отпадъци в ресторантите?

Предлагаме ви няколко метода, чрез които можете да адресирате и минимизирате някои от най-често срещаните източници на хранителни отпадъци във вашия ресторант.

 • Извършете одит на отпадъците

Без одит на отпадъците няма как да знаете колко изхвърля вашият ресторант и какви са реалните ви загуби в резултат на хранителните отпадъци. Това означава, че ще трябва да запретнете ръкави и да минете през боклука.

Всеки ден в продължение на една седмица, преди да подготвите боклука си за изхвърляне, трябва да го сортирате в различни категории. Категориите отпадъци с най-голямо тегло са областите, които се нуждаят от най-голямо внимание, тъй като те произвеждат най-голям дял на хранителни отпадъци във вашия ресторант.  

 • Прилагайте метода FIFO

За да намалите количеството на развалените суровини във вашия ресторант, използвайте метода “първи влязъл / първи излязъл”, известен също като FIFO.

В кухня, съвместима с FIFO, инвентарът ще бъде организиран и ротиран, така че най-старите артикули във вашата кухня да бъдат използвани първи, намалявайки хранителните отпадъци в резултат на разваляне.

 • Съхранявайте храната правилно

Уверете се, че всички хранителни продукти се съхраняват в подходящ съд и при оптимална температура. Етикетирайте всички нетрайни продукти с датата, на която са получени и датата, до която трябва да бъдат употребени. 

 • Пуснете седмични специални предложения

В определени периоди от време, оборотът е по-малък от очакваното и в крайна сметка се оказва, че разполагате с твърде много излишни продукти, които бързо могат да се превърнат в хранителни отпадъци. Седмичните промоции са чудесен начин да пренастроите употребата на неизползваната храна, преди да се развали и да се наложи да я изхвърлите. 

 • Дигитализация в ресторанта

Преминаването към дигитални менюта в ресторантите предлага ясни ползи за околната среда и бизнеса.

 • Намалете замърсяването на околната среда: Колко хартия използвате всеки път, когато отпечатвате ново меню? Говорим за хиляди килограми хартия, губещи се всяка година за отпечатването на хартиени менюта. Освен това, използването на мастило значително допринася за замърсяването на почвата и водата. Традиционните ресторантски менюта използват много мастило, но с екологичните дигитални менюта можете да минимизирате това вредно въздействие върху околната среда.

 • Спестете време: Със софтуера за дигитално меню на TabL, актуализациите стават за секунди и са незабавно достъпни за вашите клиенти. Край на времето, прекарано във въвеждане на актуализации и чакането за ново отпечатване.

 • Спестете пари: Разходите за печат нарастват всяка година. Цифровите менюта са екологични и се изплащат чрез спестени разходи с течение на времето. След като предприемете крачката към дигитализацията, много бързо ще откриете, че хартиените менюта просто не са финансово изгодни. 

 • Добавете визуална привлекателност: Дигиталните менюта на TabL ви позволяват да добавяте впечатляващи визуализации - изображения, графики и фирмени лога, за да привлечете вниманието на клиентите си. Освен това те имат изчистен, професионален външен вид, който обикновено издържа дълго време. Както знаете, хартиените менюта губят своята визуална привлекателност с течение на времето.

 • Дарете или споделете храна

Ако все още разполагате с голямо количество храна в края на деня, има няколко начина, чрез които можете да гарантирате, че тя няма да бъде изхвърлена и няма да се превърне в хранителен отпадък. Можете да си партнирате с благотворителни организации, като им дарявате регулярно остатъците от храна. Друг вариант е да използвате дигитални платформи, чрез които можете да предложите излишните хранителни продукти на намалена цена. 

Такъв вариант е FoodObox. ✅ Българският стартъп, който стартира през 2021 година, има благородната мисия да спаси ядливата храна от боклука и да я предлага на разумна цена. Платформата е партньор на TabL и е достъпна в няколко големи града в България. Услугата предлага удобство и гъвкавост, а приложението е адаптирано както за потребители на Android, така и за Apple. 

 • Какви ползи предлага за ресторантьорите FoodObox?

 1. позволява на предприятията и ресторантите да продават излишната храна и да избягват изхвърлянето й

 2. спестява разходи, инвестирани в производството и подготовката на храната

 3. позволява на ресторантите да придобият „по-зелен“ и екологичен имидж, без да харчат допълнително за маркетинг

 • А какви са ползите за крайните клиенти?

 1. могат да опитат храна от менюто на различни ресторанти

 2. могат да експериментират с нови вкусове и ястия, които не са опитвали

 3. могат да се насладят на намалени цени с минимум 40% отстъпка

 4. елементът на изненадата е важна част от концепцията на бранда

 • Кой може да се възползва от платформата? FoodObox е пазарна платформа, ориентирана както към B2B, така и към B2C маркетинга. Тя служи като междинна точка за контакт между ресторанта и клиента. Платформата е достъпна за ресторанти, пекарни, сладкарници, супермаркети, хотели, бензиностанции, магазини за наливна бира, магазини за вино и много други. 

-

Ако статията Ви е била полезна ще се радваме да я споделите. Можете да разгледате друго полезно съдържание на: https://tabl.bg/bg/blog