Restaurant Franchise: Advantages and Disadvantages [for Owners] - TabL

Posted on 13.02.2022

Restaurant Franchise: Advantages and Disadvantages [for Owners] - TabL

Стартирането на ресторантьорски бизнес e предизвикателна задача. Пред всеки предприемач стоят множество опции, от които той да избере. Причината е, че са налични различни видове обекти, в които той може да инвестира - ресторант, кафе, сладкарница, ресторант с национална кухня (напр. китайски), механа, Bar & Dinner и други.

 

→ В настоящата статия ще се съсредоточим върху избора между стартирането на нов обект и стартирането на франчайз обект. Ще разгледаме какво представлява франчайз обектът, какви са неговите ползи и недостатъци. Приятно четене! :)
 

Какво представлява франчайзът?

 

???? Франчайзът е споразумение между две независими страни - франчайз верига и собственик на обект. Едната страна (франчайз веригата) предлага своя бизнес модел, търговска марка и интелектуална собственост на другата страна, която ще използва ресурсите за стартиране на бизнеса според съществуващата система.

 

???? Собственикът, който желае да отвори обект от франчайз верига, е нужно да плати еднократна такса в началото. Таксата покрива придобиване на правата за използване на бизнес модела на франчайз веригата. Освен първоначалната инвестиция, собственикът на обекта е нужно да заплаща и малък % от месечния оборот на франчайз веригата, като в замяна получава напътствия за успешна реализация на бизнеса.


 

Ползи от отварянето на франчайз обект

 

  • ???? Бързо стартиране на бизнес - Франчайз веригите за ресторанти са едно прекрасно бързо решение за стартиране на бизнес. Не е нужно да се притеснявате за името, декора, менюто или маркетинга. Всичко изброено е направено и готово за вас, а Вие може да се възползвате от него мигновено.

 

  • ✅ Помощ и съдействие в бизнеса - Франчайз веригите предлагат подкрепа от своя централен офис за всеки собственик. Ако имате въпроси или притеснения, можете да ги зададете. Те винаги са на разположение да Ви помогнат, когато имате проблем. Това може да бъде много полезно за нови собственици на ресторанти. Изключително голям комфорт и сигурност е винаги да имате на разположение подкрепа при всеки казус.

 

  • ???? По-евтини доставчици - много от франчайз веригите предлагат свои собствени доставчици на стоки. Хранителните продукти могат да бъдат закупени далеч по-евтино в сравнение с цените, които местният независим ресторант плаща. По-малките разходи за храна са голяма полза, но имайте предвид, че това наистина ограничава избора на съставки.

 

  • ???? Известна марка- Разпознаването на името на Вашия обект е изключително важно за спечелване на клиенти. Когато използвате франчайз верига за партньор, Вие не трябва да се притеснявате за това. На разположение ще имате известна марка, която да е в полза за спечелване на нови клиенти.


 

Недостатъци от отварянето на франчайз обект

 

  • ???? Коства повече финанси - парите (или липсата им) са основен недостатък при стартирането на ресторант от франчайз верига. Много от по-големите вериги ресторанти изискват огромна инвестиция преди да позволят да стартирате обект от тяхната компания. Разбира се, те имат своя теория. Тя е, че Вие ще възвърнете всичките си първоначални инвестиции по-рано, отколкото ако сте създали независим ресторант. А и успехът Ви е сигурен, защото брандът вече е изграден, развит и популярен. 

 

  • ❌ Липса на свобода - Всяка франчайз верига има свои собствени отличителни черти, които задължително трябва да бъдат спазени. Така Вие като собственик няма да имате право на мнение относно менюто, декора или надписите на Вашия ресторант.

 

  • ????️ Наличие на много правила - За да се поддържа високо ниво на качество, всяка франчайз верига има редица правила и разпоредби, които трябва да се спазват. Някои от тях може да Ви звучат като нелогични или просто да не сте съгласни с тях, но за съжаление ще трябва да ги спазвате. Уверете се, че сте добре запознати с всички правила предварително. Неспазването на правилата може да доведе до загуба на Вашите франчайз права и съответно цялата Ви инвестиция.

 

  • ???? Авторски и лицензионни възнаграждения - Освен таксите за стартиране на франчайз обект, ежемесечно ще бъде нужно да заплащате авторски и лицензионни такси. Те обхващат бюджети за реклама, листовки и други промоции, които франчайз веригата ще ви предоставя. Не забравяйте да добавите тези франчайз такси в бюджета си предварително, за да сте подготвени.


 

В обобщение, стартирането на франчайз ресторант носи много позитиви. Както всичко, началото е трудно. С всеки изминал месец и година, Вие трупате ценен опит и клиенти. Най-важното за Вас е да прецените кое ще Ви донесе повече удовлетворение. Помислете, претеглете всички позитиви и негативи, вземете решението и с ума, и със сърцето си. Ние Ви подкрепяме във всеки избор!
 

Бонус:
???? Ако имате ресторант или Ви предстои да стартирате собствен такъв, ние можем да Ви помогнем. TabL.bg разполага с иновативни технологии, които да служат в помощ на ресторантьорския бизнес. Те включват:

Научете повече за тези наши услуги в нашия уебсайт - линк. Ще се радваме да Ви помогнем и изведем Вашия ресторант до ново ниво с иновативни технологии.

 

-

 

Ако статията Ви е била полезна ще се радваме да я споделите. Можете да разгледате друго полезно съдържание на: https://tabl.bg/bg/blog