Как се разработва заведение за бързо хранене?

Публикувано на 26.05.2024

Как се разработва заведение за бързо хранене?

Откриването на заведение за бързо хранене може да бъде чудесен начин за предприемачите, които искат да започнат първия си бизнес и то в доста печеливш сегмент.  Ако наскоро сте отворили ресторант за бързо хранене или сте получили повишение като мениджър на такъв тип заведение, има няколко критични умения, които ще трябва да овладеете, ако искате да бъдете успешни в ресторантьорската индустрия. Разликата между печелившо заведение и такова, което ще бъде затворено след около шест месеца, се крие в способността на мениджърския екип да включва ефективни работни стратегии, експертен анализ на продажбите и последователно спазване на най-добрите практики. 

Какви са предимствата на заведението за бързо хранене?


➤ Бързото хранене е вълнуваща индустрия, която е особено примамлива за хора, които се интересуват от храна и маркетинг. Ресторантите за бързо хранене имат потенциала да бъдат изключително печеливши и могат да бъдат сравнително лесни за управление.

Преди да започнете да мислите за инфраструктурата на вашия ресторант обаче, трябва да решите дали искате да стартирате независим ресторант или да наемете обект на франчайз за бързо хранене. 

Много популярни вериги за бързо хранене се предлагат като франчайзи, което означава, че можете да плащате такси и текущи лицензионни възнаграждения на компания майка в замяна на правото да използвате техния бизнес модел. Като независим собственик на ресторант за бързо хранене, вие можете да създадете свое собствено меню, да изберете собствена марка и да персонализирате ресторанта си според вашите собствени идеи. Когато купувате място за франчайзинг, трябва да управлявате ресторанта в съответствие с набор от правни указания, определени от ръководителя на бранда. 


  • Риск

Както франчайзите, така и независимите заведения за бързо хранене идват със степен на финансов риск. Франчайзите обикновено са по-малко рискови, когато става въпрос за риск като цяло, защото идват с доказан бизнес план и утвърдена система за поддръжка.

  • Брандиране

Когато стартирате самостоятелен ресторант, вие ще изградите репутация и марка от нулата. Ако решите да бъдете част от франчайз модел, вие ще бъдете част от марката и мисията на компанията майка. Клиентите, които вече разпознават франчайз марката, е по-вероятно да се възползват от вашите услуги, отколкото да опитат ново заведение, с което не са запознати. От друга страна, наличието на собствена независима компания за бързо хранене ви предоставя гъвкавостта да усъвършенствате и променяте имиджа на вашия бизнес, когато пожелаете и както намерите за добре.

Разработване на меню

✔ Често срещана стратегия на ресторантите за бързо хранене е използването на няколко ключови съставки в различни комбинации, за да се създаде персонализирано меню. Помислете какви други ястия можете да приготвите с няколко основни съставки и работете върху начините, по които можете да ги използвате, за да създадете концепцията на вашия ресторант.

В допълнение към типа храна, която сервирате, темата, декорът, логото и талисманът на вашия ресторант могат да добавят стойност към нишата на вашия ресторант за бързо хранене. Използването на тема за декор на ресторант и имена на елементи от менюто може да създаде уникална ниша на марката, която да ви направи запомнящи се за клиентите.

✔ И не само това - съвременните технологии могат да бъдат вашият верен помощник в изграждането на разпознаваем бранд за бързо хранене. Дигиталното меню вече не е лукс, а е задължителен атрибут на ресторантите от всякакъв тип в днешно време. Какъв по-лесен начин за достигнеш бързо и лесно до клиентите? Чрез услугите на Tabl.bg, можете да представите фирмената си идентичност и да предложите продуктите си онлайн по ефектен и лесно запомнящ се начин. Научете повече за това тук: https://tabl.bg/digitalno-menu.

Съвети за избор на място

Хората посещават ресторанти за бързо хранене, които са разположени на удобна за тях локация, така че изборът на правилното място е от съществено значение за вашия успех. Имайте предвид тези ключови фактори, когато избирате къде да локализирате ресторанта си за бързо хранене:

  • Видимост: Изберете място с добра видимост от улицата, за да предизвикате интерес от хората, които шофират. Уверете се, че имате място за видни табели, които да насочат клиентите към ресторанта.

  • Достъпност: Изберете гъсто населен район с други близки фирми, за да гарантирате, че вашият ресторант е възможно най-удобен и достъпен.

  • Разходи за труд и доставки: Проучете разходите за работа в различни квартали или градове, за да можете да увеличите максимално печалбите си.

  • Конкуренция: Потърсете област, в която няма много преки конкуренти, за да можете да хванете висок процент потенциални клиенти.

-


Ако статията Ви е била полезна ще се радваме да я споделите. Можете да разгледате друго полезно съдържание на: https://tabl.bg/bg/blog.