Как се подрежда маса в ресторант?

Публикувано на 17.11.2020

Как се подрежда маса в ресторант?

Във времена на десетки новосъздадени ресторанти, конкуренцията е по-голяма от всякога. Все още ли заведенията имат полза от това как е подредена тяхната масата?

✔ Отговорът е твърдо да. Всички знаем, че ресторантът не е просто място за хранене. Той е място за срещи, емоции и приятно прекарано време. За това готвачите преминават през дългите часове обучение как да презентират правилно нашите ястия. Тяхната упорита работа трябва да бъде допълнена и от подходяща подредба на масата. Така можем да подобрим потребителското преживяване в нашия ресторант и да спечелим доволни лоялни клиенти.
 

Значението на правилно сервираната маса

 1. Масата определя очакванията на нашите клиенти.
  Начинът на подреждане на масите е един от първите ключови показатели за услугата, която ресторантът предлага. Официалните ресторанти и заведения с многостепенни менюта имат нужда от пълния приборен пакет. В по-малките ресторанти с неофициална атмосфера може да се избере по-семпло подреждане на масата и предоставяне само на основните прибори.
 2. Подредбата на масата помага за създаване на правилната атмосфера.
  Освен за клиентските очаквания, начинът на подредба влияе и за самата атмосфера в ресторанта. Луксозно подредените маси с орнаменти и декор дават предпоставка за официални срещи например.
 3. Подредбата на масата влияе на цялостното изживяване на клиента.  
  Правилната подредба на приборите е предназначена за практичност и удобство при хранене. Всеки компонент е нужно да бъде стратегически разположен според реда на неговото използване и нуждата с коя ръка се използва.
   

Основите на правилната подредба

Ресторантите използват два основни типа на подредба. Сервиране на масите е разделено на формално и неформално. Основното правило и при двата типа подредба е приборите да са подредени по реда на използване. Ето някои от основните принципи, които трябва да запомните:

⇒  Неформална настройка на маса 

 

Този тип подредба се използва за сервиране на неформално хранене от три ястия и използва по-малко прибори. Чинията е в средата, като тя може да бъде покрита с внимателно сгъната салфетка.

 • Вилицата се поставя от лявата страна на чинията.

 • Ножът се поставя от дясната страна на чинията с острия ръб, обърнат наляво.

 • Лъжицата се поставя от най-външната дясна страна до ножа.

Над ножа и лъжицата е правилно да са разположени чашите. Те е препоръчително да бъдат разположени на следния принцип: чаша за вода отляво и чаша за вино отдясно.

Ако има поръчка на хляб, той е препоръчително да се поднесе над вилиците в горния ляв ъгъл на подредения сет в купа. 

Официална настройка на маса 

Официалното подреждане на маса използва за основа принципите от предходната точка. Разликата при него са повечето прибори. Допълнително правило към този тип сервиране е да няма повече от три приборни елемента от всяка страна на чинията. Разбира се и това правило има изключение. Можете да го нарушите, когато се сервират стриди и е необходима четвърта вилица за тях.

 • Точно като неформалното подреждане на масата, чинията е в центъра.

 • Вилиците остават вляво и се подреждат по големина. Правилото е вилицата за основното ястие да седи най-близо до чинията, а най-малката вилица да бъде най-ляво разположена.

 • От дясната страна се разполагат ножовете и винаги острата им страна трябва да бъде обърната към чинията. Когато ножовете са повече от един, те трябва да следват подредбата както при вилиците спрямо курса на ястие.

 • Следващият компонент са лъжиците. Тази от тях за супа седи точно в дясно от ножовете и е най-десният прибор в сета. Това правило може да бъде нарушено само ако се сервират стриди, което означава, че лъжиците за стриди заемат мястото в най-дясно.

 • Салфетката е препоръчително да бъде сгъната или затворена в пръстен върху чинията. Другата опция за нея е да бъде сгъната по специален начин, за да държи ножовете.

Както при неформалната обстановка, чинията за хляб и ножът са разположени в горния ляв ъгъл на чинията, точно над вилиците, а ножът за хляб седи диагонално върху купата с хляб. В горния десен ъгъл, точно над ножовете, са разположени чашите в диагонална линия, като чашата за вода е най-отдалечена от чинията, а чашите за червено и бяло вино са подредени в зависимост от реда на курсовете.
 

Бонус съвети:

Има много други компоненти, които могат да бъдат добавени на масата, за да допълнят нейната подредба. Важно е обаче да спазим точно конкретни стъпки за развитие и подредба на правилната маса:

 1. Първата стъпка за перфектната маса е да се уверите, че приборите за хранене са добре изчистени и подбрани така, че да съответстват на общата тема и атмосфера на вашия ресторант.

 2. Второто стъпка е да обучите своя персонал в правилната подредба на приборите в зависимост от вашия ресторант и тип подреждане.

 3. Третата стъпка е добавянето на щипка цвят с допълнителен елемент, който да направи масата изцяло завършена. 

Примери за допълнителни елементи:

 • Аксесоари, подложки, декоративни цветя, свещници, орнаменти, цветна аранжировка или други компоненти, които да бъдат в унисон с атмосферата на вашия ресторант.


Уверите, че допълнителните елементи не заемат твърде много място и пречат на консумацията на клиентите.

 

Вземете предимство в ресторантьорството:

В началото на нашата статия засегнахме основата на успешния ресторант.

Заведенията не са просто място за хранене, а са място създаващо емоции и преживявания с нашия близки, приятели и колеги. Най-важното в ресторанта е цялостното потребителско преживяване.

Можете да подобрите преживяването на своите клиенти чрез използването на иновациите в ресторантьорството. Технологиите могат да донесат изцяло нови нива на удобство за вашите клиенти, което да ги остави доволни и направи ваши редовни лоялни клиенти. Какви технологии могат да са полезни за вашия ресторант?


Дигитално меню - позволете на клиентите си да разгледат вашето меню онлайн. Спечелете клиенти с него през интернет и ги привлечете на място във вашия обект. С него можете да използвате многоезичност за клиенти от различни националности и още много други удобства.

Система за резервации - направете резервациите във вашия обект по-лесни от всякога. Дайте възможност за лесна организация на вашето заведение, което да улесни клиентите ви и вашия персонал.

Система за поръчки - позволете на вашите клиенти да правят поръчки онлайн или на място във вашия обект. Съкратете времето за обработка на поръчките и забързайте вашето заведение. Ще зарадвате вашите клиенти и улесните персонала си.


Ако искате да развиете своето заведение на ново ниво, можете да направите запитване към нас. Заявете безплатен тестов период за всички от изброените иновации на: https://tabl.bg/

-

Ако статията Ви е била полезна ще се радваме да я споделите. Можете да разгледате и друго полезно съдържание в нашия блог: https://tabl.bg/bg/blog