Дигитална трансформация на Ресторант

Публикувано на 02.12.2020

Дигитална трансформация на Ресторант

Хората са онлайн повече от всякога. Там се преместиха и нашите клиентите. 

Променливите мерки през последните месеци поставиха много бизнеси пред изпитания. Част от тях вече успешно преминаха през тях чрез дигитална трансформация. За други, тя тепърва предстои.

Настоящата статия е както за бизнесите, които започват своя път в посока дигитална трансформация, така и за клиентите на заведенията - всички ние участваме в развитието на ресторантьорския бизнес. Обещаваме да сме полезни - да започваме!

 

1. Услуга за доставки на храна


Първата стъпка към успешна дигитална трансформация е установяването на услуги за доставка на нашите предложения до домовете.

Въпреки че голяма част от потребители са притеснени от обстановката, на всички нас ни липсва стандартният ни начин на живот и нашите любими места - ресторанти, кафета и заведения. Дайте възможност на потребителите да бъдат заедно с нас в тези променливи времена. Предложете им техните любими ястия с доставка до тяхната врата.

За целта, ще ни бъде нужно да изградим транспортна услуга. Тя може да бъде реализирана по 2 начина:

 - Доставка чрез собствен транспорт

При използването на собствен транспорт, ресторантът ще успее да задържи по-голяма част от марж печалбата в своя бизнес. За сметка на това, той ще се нагърби с отговорността за намиране на коректен шофьор, осигуряване на превозно средство, покриване на гориво и заплащане на дневна работна ставка.

 - Доставка чрез външна фирми

При работата с куриерска фирма, ресторантът може да съкрати голяма част от тези отговорности. Това може да стане за сметка % от оборота на всяка поръчка или фиксирана ставка за доставка, заплащана към външна фирма при всяка доставена поръчка.

Не се вглъбявайте твърде много в обема на разходите - Вашата цел е да се адаптирате, да бъдете гъвкави за клиентите си и да промените модела на работата си, за да запазите бизнеса си. След установяване на услугата за доставки, е време да преминете към това да спечелите своите клиенти онлайн. Първата стъпка за това е наличието на меню онлайн.
 

2. Онлайн меню

За да може да спечелите интереса на Вашите клиенти онлайн, е нужно да представите Вашите предложения по максимално атрактивен начин.
 

Нужно е Вашето меню онлайн да бъде:

✅ Удобно за разглеждане от всички устройства

✅ Добре структурирано

✅ С красиви снимки на всеки артикул

✅ С ясни цени

✅ С опция за мултиезичност

За всичко това не е нужно да имате скъп уебсайт или онлайн магазин. Можете да се възползвате от нашето улеснено дигитално решение специално за ресторанти, заведения и барове - https://tabl.bg/digitalno-menu. Само сега и с безплатен тестов период!

TabL.BG е изцяло завършена платформа, която е тествана и валидирана сред редица наши клиенти с бизнес като Вашия. В допълнение към нея, развихме и онлайн система за приемане на поръчки, което е и следващата стъпка за успешна дигитална трансформация. 
 

3. Интернет система за приемане поръчки

 

   

Повечето клиенти на ресторанти онлайн се обаждат за поръчки през телефона. Причината е, че не успяват да поръчат онлайн поради една или друга причина. Това създава, от една страна, неудобство за нашите клиенти, от друга, и за нашите служители, които са ангажирани постоянно на телефона. 

Именно затова е важно да имате интеграция на система за приемане на поръчки към Вашето онлайн меню. По този начин само с няколко клика, Вашите потребители ще могат лесно и удобно да направят своята поръчка.

Системата за поръчки ще Ви помогне да:

  • елиминирате грешките при приемане на поръчка;

  • облекчите персонала от разговори по телефона;

  • помогнете на Вашите клиенти да поръчват с няколко клика.
     

Можете да разгледате повече за технологията тук: https://tabl.bg/sistema-za-poruchki.


 

4. Дигитална реклама

Предпоследната стъпка за успешна дигитална трансформация на Вашия бизнес е интернет рекламата.

Повечето ресторанти, кафета и барове разчитат основно на тяхната локация за привличане на клиенти. Колкото по-добра е локацията, толкова по-голям човекопоток има, които да виждат обекта.

Онлайн ситуацията е подобна. Ние трябва да достигнем до нашите клиенти, така че те да видят нашите предложения. За целта използвайте платена реклама в социалните мрежи, търсещите машини или банер (дисплейна) реклама.
 

Важно за дигиталната реклама е да:

✅ достига до правилната аудитория онлайн;

✅ визуализира в правилния момент;

✅ използва атрактивна визия - дизайн и фотография;

✅ бъде ясна и конкретна;

✅ бъде правилно технически настроена за ефективни резултати.

 

5. Маркетинг в социалните мрежи

След като имаме установена система на работа чрез онлайн технологии, е време да се погрижим за нашите лоялни клиенти.

99% от бизнесите разчитат на своите лоялни клиенти за устойчивост. Ситуацията онлайн е сходна. Цената за първоначално привличане на 1 клиент често е висока. Това прави изключително важно да задържаме нашите клиенти и да спечелваме повторни поръчки през тях. Начинът за това е чрез създаване на връзка с тях и непрекъсната онлайн комуникация.

Най-правилният начин това да стане онлайн е чрез социалните мрежи:

  1. Поддържайте социалните профили на нашия бизнес;

  2. Създавайте качествено съдържание, което е полезно на Вашите клиенти;

  3. Информирайте Вашите клиенти за наши нови предложения;

  4. Подсещайте ги за съществуването си чрез дигитална реклама - имейл маркетинг, социални мрежи, дисплейни реклами, партньорски активности.

-

Ако статията Ви е била полезна ще се радваме да я споделите. Можете да разгледате друго полезно съдържание на: https://tabl.bg/bg/blog


Също така ще се радваме да Ви помогнем с Вашата дигитална трансформация. Разработихме иновативни решения, които могат да Ви бъдат изключително полезни точно в този момент. Разгледайте ги на: https://tabl.bg/ и заявете своя безплатен тестов период.